De Verenigde Staten zijn van plan om dinsdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne ter waarde van 400 miljoen dollar (ruim 359 miljoen euro) aan te kondigen. Het hulppakket bestaat voornamelijk uit artillerie, raketten voor luchtverdediging en voertuigen, vertelden drie Amerikaanse ambtenaren vrijdag.

De VS nemen geen clustermunitie op in dit nieuwe militaire hulppakket, zeiden twee van de ambtenaren die spraken op voorwaarde van anonimiteit. Het hulppakket bevat verder munitie voor het geavanceerde mobiele raketsysteem HIMARS, antitankwapens zoals de Javelin en munitie voor Patriot en Stinger-luchtafweersystemen.

Het pakket wordt nog samengesteld en kan nog veranderen. President Joe Biden financiert het hulppakket door een speciale presidentiële volmacht waardoor hij geen goedkeuring van het Congres nodig heeft.

Het militaire hulppakket is het 43ste pakket van de VS voor Oekraïne sinds de Russische invasie in februari 2022. In totaal hebben alle hulppakketten meer dan 41 miljard dollar (ruim 37 miljard euro) gekost.

Lees ook: Mijnenvelden zijn het grootste probleem voor het tegenoffensief van Oekraïne: deze tactiek beveelt een Amerikaanse topgeneraal aan

Wagner Group niet meer actief in Oekraïne

"Het Wagner-huurlingenleger vecht momenteel niet in Oekraïne." Dat zegt Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis. Sullivan bevestigt daarmee vrijdag een videoboodschap van dezelfde strekking die het hoofd van Wagner Jevgeni Prigozjin woensdag de wereld instuurde.

"Het Russische Wagner-huurlingenleger zal voorlopig niet meer meevechten in Oekraïne", zei Prigozjin in een video die op het sociale medium Telegram is gezet. Het is niet helemaal zeker of de man op de video daadwerkelijk Prigozjin was, maar de stem klonk in ieder geval wel als de zijne.

Prigozjin, die met zijn manschappen in Belarus bivakkeert, droeg zijn soldaten op de krachten te bundelen en zich voor te bereiden op de strijd in Afrika. Daar zijn Wagner-huurlingen al jaren actief.

Russische kernwapens in Belarus

 De Amerikaanse inlichtingendienst Defense Intelligence Agency (DIA) heeft "geen reden om te twijfelen" aan de bewering van de Russische president Vladimir Poetin dat een eerste lading kernwapens naar Belarus is verstuurd. Dit vertelden hoge ambtenaren van de DIA vrijdag, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite CNN.

Poetin zei afgelopen maand tijdens een economisch forum in Sint-Petersburg dat "de eerste kernkoppen afgeleverd waren op het grondgebied van Belarus", eraan toevoegend dat ze daar geplaatst werden voor "afschrikking". Volgens de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers heeft Rusland ruim 4477 kernkoppen, waaronder ongeveer 1900 tactische nucleaire wapens, schrijft CNN verder.

Het volgens CNN is niet duidelijk hoeveel van dit arsenaal Poetin van plan is te verplaatsen en Amerikaanse en westerse instanties hebben publiekelijk niet bevestigd dat er Russische wapens naar Belarus zijn overgebracht. Maar de hoge DIA-ambtenaren vertelden vrijdag dat analisten "geen reden hadden" om aan Poetins beweringen te twijfelen. Ze hadden ook geen reden om te betwijfelen dat het gelukt was om de wapens over te dragen.

Waarom dat gedacht werd wilden de ambtenaren niet zeggen. Ze erkenden dat de wapens moeilijk te volgen zijn voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, zelfs met satellietbeelden, aldus CNN. Amerikaanse functionarissen vertelden de Amerikaanse nieuwssite eerder deze maand nog dat het er niet naar uitzag dat Belarus klaar was met het upgraden van de noodzakelijke opslagfaciliteiten om tactische kernwapens te huisvesten.

LEES OOK: Rusland moedigde burgers aan vakantie te houden op de Krim – nu worden militaire aanvoerlijnen gehinderd door toeristen die merken dat er een oorlog woedt in Oekraïne